Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

Proběhl sedmý ročník festivalu Komořinka s Akvartetem

Publikováno . Kategorie .

Od pondělí 8.7. až do pátku 12.7.2024 probíhaly v kostele sv. Václava v Dolním Čepí koncerty komorní hudby v rámci festivalu Komořinka s Akvartetem, který už sedmý rok pořádá bystřický spolek Akvarteto. Na přípravě sedmého ročníku festivalu se podílela především obec Ujčov a úzkou spolupráci Akvarteto navázalo se ZUŠ Jana Štursy v Novém Městě na Moravě, která letošní festivalový ročník zaštítila.

Festival v pondělí zahájil starosta obce Ujčov, pan František Bureš společně s ředitelkou festivalu Vandou Teocharisovou. Následoval koncert ve znamení staré hudby. Vystoupili na něm varhaník Martin Jakubíček, který od varhan tentokrát i zpíval, houslista Pavel Fajtl a violista Karel Plocek. Interpreti svůj koncert proložili bohatým edukačním slovem na téma interpretovaných skladeb, ale i na širší témata ze života profesionálního muzikanta.

Úterní koncert byl už tradičně jazzovým večerem. Jazzová kapela Srnčí Kočičí z Dolních Louček hrála v sestavě piano, housle, kontrabas, saxofon a zpěv, a podalo výborné výkony především při interpretaci svých vlastních skladeb.

Nezapomenutelný a hluboce emotivní umělecký zážitek divákům připravila mladá violoncellistka Štěpánka Plocková. Na svém středečním cellovém recitálu přednesla především Dvořákův koncert h-moll, který zahrála s klavírním doprovodem v podání korepetitorky ND Brno Jitky Houfové.

Ve čtvrtek se návštěvníkům festivalu otevřel svět vokální staré hudby a romantických písní a duet. Sopranistka Petra Kynclová a altistka Linda Fabini zazpívaly výběr duet ze Stabat Mater G. Pergolessiho. Petra si pak společně se smyčcovým kvartetem ZUŠ Jana Štursy zazpívala Zelenkovu árii. Zpěvačky Karolína Grebeníčková a Hana Cupáková předvedly své krásné soprány v písni Gabriela Faurého. Tenorista Státní opery v Praze, pan Jan Maria Hájek zapěl cyklus Wagnerových písní. A nechyběly ani písně Antonína Dvořáka a dueta z Prodané Nevěsty B. Smetany. Celý koncert provázela na klavír a cemballo Jitka Houfová.

Na závěrečném smyčcovém večeru ukázaly žačky ZUŠ Jana Štursy výsledek své celotýdenní práce na workshopech komorní hry, které se v rámci festivalu odehrávaly. Vzácným zážitkem byl pro děvčata i workshop violisty Karla Plocka. Na koncertu hrály děti u pultů vedle svých pedagogů a zvládly Corelliho Concerto Grosso i Griegovu Holdberg suitu. Ačkoliv všechny členky kvarteta podaly výborný výkon, zaujal především primárius kvarteta – slečna Alena Peňázová, která skvěle vedla celé těleso čitelnými a přesnými gesty a zajistila tak interpretaci náročných skladeb i bez dirigenta.

Celý festival provázel mladý pán Vojtěch Kuchař, žák dramatického oddělení ZUŠ Jana Štursy. Zajišťoval servis návštěvníkům v kostýmech typických pro každý jednotlivý koncert,   provázel koncerty slovem a moderoval debaty účinkujících.

Festival proběhl s vysokou diváckou účastí, i navzdory bouřlivému a dusnému počasí letošního léta. Pro všechny zúčastněné byl v tomto ohledu dobrodružný především závěrečný páteční koncert, kdy oblast Ujčova zasáhla prudká bouře těsně před koncertem, která způsobila i výpadek dodávky elektřiny. Výpadek proudu ovšem diváci nezaznamenali proto, že festival je energeticky soběstačný za pomoci mobilního solárního zdroje.

Sedmý ročník Komořinky se uskutečnil za finanční podpory obce Ujčov, města Nové Město na Moravě a městyse Nedvědice.

Vata